Efecte xarxa

L'efecte de xarxa (també anomenat externalitat de la xarxa o economies d'escala de la demanda) és l'efecte positiu que un usuari addicional d'un bé o servei té sobre el valor d'aquest producte per a altres. És un concepte que naix en estudis d'economia i negocis. Quan hi ha present un efecte de xarxa, el valor d'un producte o servei augmenta segons el nombre d'altres que l'utilitzen.[1]

L'exemple clàssic és el telèfon, on un major nombre d'usuaris augmenta el valor d'aquest producte per a la resta. Es crea una externalitat positiva quan es compra un telèfon, sense que el seu propietari tingui la intenció de crear valor per a altres usuaris, perquè ho fa sense tenir-ho en compte. Les xarxes socials en línia funcionen de manera similar, amb llocs com Twitter i Facebook, que augmenten el valor de cada membre a mesura que s'hi uneixen més usuaris.

També es poden produir externalitats de xarxes negatives, on més usuaris fan que un producte sigui menys valuós. Però són més conegudes com a "congestió" (com en la congestió del trànsit o la congestió de la xarxa).

L'efecte de la xarxa pot crear un efecte paral·lel, perquè la xarxa augmenta el seu valor, i s'hi uneixen més persones, donant lloc a un bucle de realimentació positiu.

  1. Carl Shapiro and Hal R. Varian. Information Rules. Harvard Business School Press, 1999. ISBN 0-87584-863-X. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search